Podwójna jakość żywności jako działanie wprowadzające w błąd.
Zgodnie z nowelizowanymi przepisami ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, wprowadzającym w błąd działaniem może być w szczególności każdy rodzaj wprowadzenia na rynek w co najmniej jednym państwie członkowskim towaru jako identycznego z towarem wprowadzonym na rynki w innych państwach członkowskich, mimo że towar ten w sposób istotny różni się składem lub właściwościami, chyba że przemawiają za tym uzasadnione i obiektywne czynniki.
Zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, praktykę rynkową uznaje się za działanie wprowadzające w błąd, jeżeli działanie to w jakikolwiek sposób powoduje lub może powodować podjęcie przez przeciętnego konsumenta decyzji dotyczącej umowy, której inaczej by nie podjął.
Norma ma na celu ułatwienie stosowania obowiązujących przepisów przez wyraźne określenie ww. praktyki (dotychczas nie była ona wprost sformułowana w przepisach).
Organy stosujące te przepisy powinny ocenić takie praktyki i rozważyć indywidualnie każdy przypadek, uwzględniając: prawo przedsiębiorcy do dostosowania towarów tej samej marki do różnych rynków geograficznych z uwagi na uzasadnione i obiektywne czynniki, takie jak prawo krajowe, dostępność lub sezonowość surowców lub dobrowolne strategie mające na celu poprawę dostępu do zdrowej i bogatej w składniki odżywcze żywności, jak również prawo przedsiębiorcy do oferowania towarów tej samej marki w opakowaniach o różnej wadze lub rozmiarze na różnych rynkach geograficznych.
Ponadto ocena organu powinna obejmować, czy zróżnicowanie towaru jest łatwe do zauważenia przez konsumentów, biorąc pod uwagę dostępność i adekwatność informacji.
Przedmiotowe przepisy wejdą w życie prawdopodobnie 1 stycznia 2023 r.