Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (typu pierogi, naleśniki, krokiety, pyzy, kartacze) w 76 lokalach gastronomicznych.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 25 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości w danym zakresie.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 74 partiach, 6 zakwestionowano (8,1%).
Wykryto niedeklarowane surowce, tj. surowiec wieprzowy w daniach z zadeklarowaną wołowiną lub kaczką, surowiec wołowy w wieprzowym oraz mięso oddzielone mechanicznie w krokietach i pierogach z mięsem.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 125 partii, z czego w 55 stwierdzono nieprawidłowości (44,0%). Dotyczyły one m.in.:
- podmiany asortymentowej (np. ser Feta zastępowano serem sałatkowym, wołowinę zastępowano mięsem wieprzowym),
- podania niepełnej, niezrozumiałej dla konsumenta nazwy dania, bez opisu umożliwiającego poznanie jego rzeczywistego charakteru (np. „pierogi ukr.”),
- braku wykazu składników lub nieprawidłowego jego podania (np. braku wyszczególnienia wszystkich składników użytych do produkcji, w tym komponentów składnika złożonego czy niezachowania malejącej kolejności użytych składników),
- umieszczenia wykazu składników oraz danych producenta oferowanych dań w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.
https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-wyrobow-garmazeryjnych-w-2022-r