Update cookies preferences

Jakość handlowa piwa w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa, którą objęto 93 podmioty (50 sklepów i 43 producentów).

 

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 28 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

 

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 122 partiach, z czego 13 zakwestionowano (10,7%). Wykryte nieprawidłowości głównie niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej i alkoholu.

 

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 234 partii, z czego w 104 stwierdzono nieprawidłowości (44,4%). Dotyczyły one m.in.:

  • braku oznakowania w języku polskim.
  • braku wskazania w nazwie informacji o procesach technologicznych, którym produkty zostały lub nie zostały poddane (np. „pasteryzowane”, „mikrofiltrowane”, „niepasteryzowane”, „niefiltrowane”),
  • stosowania napisów lub znaków graficznych sugerujących, że produkt został wyprodukowany w innym miejscu niż w rzeczywistości,
  • w wykazie składników wskazano ,,słód” bez odniesienia do nazwy alergenu (tj. zboża z jakiego on pochodzi),
  • podawania niezgodnie z przepisami informacji m.in. o ilości nominalnej, warunkach przechowywania i dacie minimalnej trwałości.

 

https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-piwa-w-2022-r