Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową owoców suszonych i kandyzowanych, orzechów oraz mieszanek orzechów, owoców, owoców z orzechami i/lub pestkami.
Kontrolą objęto 69 podmiotów (53 sklepy i 16 producentów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 24 partie. Z uwagi na obecność martwych owadów oraz owoców z szypułkami zakwestionowano 2 partie (8,3%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 101 partiach, z czego 18 zakwestionowano (17,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły głównie niezgodnej z deklaracją zawartości składników oraz zaniżonej masy netto produktu i zawartości cukrów.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 167 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (16,2%). Dotyczyły one m.in.:
- podania niepełnej lub błędnej nazwy opisowej produktu,
- braku lub wskazania niewłaściwych danych podmiotu odpowiedzialnego za wprowadzenie wyrobu do obrotu,
- braku oznakowania w języku polskim,
- przekroczenia daty minimalnej trwałości,
- podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości i warunkach przechowywania.
https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-przetworow-owocowych-w-2022-r--czesc-2