Update cookies preferences

Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 53 podmiotach (41 sklepach i 12 podmiotach importujących, sprowadzających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).


Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 52 partiach, z czego 30 zakwestionowano (57,7%). Wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek, które świadczą o jej niższej kategorii.


Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 21 partii, z czego 2 zakwestionowano (9,5%). Stwierdzono zawyżoną zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (w stosunku do deklaracji w wartości odżywczej) i Delta-7-stigmastenolu.


Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 79 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (34,2%). Dotyczyły one m.in.:

  • użycia nazwy nieadekwatnej do kategorii oliwy z oliwek określonej w badaniach laboratoryjnych,
  • stosowania nazwy niezgodnej z obowiązującymi przepisami (np. „Oliwa z oliwek extra virgin” czy „100% oliwa z oliwek ekstra virgin z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”),
  • braku wskazania obowiązkowego opisu kategorii oliwy lub podania go niezgodnie z przepisami (np. „pierwsza klasa oliwy z oliwek otrzymywanej bezpośrednio z oliwek, wyłącznie w procesach mechanicznych”),
  • zastosowania sformułowania „bez dodatków i konserwantów” (sugerującego szczególne właściwości danej oliwy), podczas gdy wszystkie oliwy nie mogą zawierać takich składników.
  • braku podania w języku polskim niektórych obowiązkowych informacji (np. nazwy, kategorii oliwy, pochodzenia).


https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-oliwy-z-oliwek-w-2022-r