Update cookies preferences

Jakość handlowa olejów roślinnych w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (rafinowanych i tłoczonych na zimno), którą objęto 54 podmioty (37 sklepów i 17 producentów).


Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 16 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.


Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 51 partiach, z czego 4 zakwestionowano (7,8%).


Wykryte nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej zawartości kwasów tłuszczowych w stosunku do informacji w wartości odżywczej oraz niezgodnej z deklaracją producenta liczby nadtlenkowej i zawartości kwasów tłuszczowych.


Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 99 partii, z czego w 14 stwierdzono nieprawidłowości (14,1%). Dotyczyły one m.in.:

  • braku informacji o szczególnych warunkach użycia, tj. „używać wyłącznie na zimno” w przypadku oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • podania informacji „… produkt z Warmii” wraz z grafiką przedstawiającą Polskę i zaznaczonym na niej punktem na Warmii (sugerującymi, że zarówno produkcja oleju, jak i uprawa surowca odbyła się na terenie Warmii), podczas gdy stosowany rzepak został zakupiony w innej części Polski,
  • stosowania oznakowania „wolne od GMO” niezgodnego z obowiązującymi przepisami,
  • użycia zbyt małej czcionki w oznakowaniu ilości nominalnej i wartości odżywczej,
  • podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, warunkach przechowywania i dacie minimalnej trwałości.

https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-olejow-roslinnych-w-2022-r